Cum se realizeaza ventilatia podului in mod corect

O ventilatie eficienta a podului, locuibil sau nu, asigura pastrarea structurii acoperisului uscata si reduce considerabil riscul de a produce daune. Asadar, se poate spune ca de o buna ventilatie a podului depinde starea acoperisului casei.

In constructii cu latimea sub 12 metri si cu o panta mai redusa, ventilarea spatiului rece de acoperis se realizeaza in doua moduri: de la streasina la streasina sau incepand de la streasina si pana la coama.

Ventilarea are rolul de a preveni  aparitia vaporilor de condens in planul de acoperis precum si pe partea inferioara a invelitorii. Factorii de care depinde o buna ventilare naturala sunt corelati cu tirajul aerului si cu presiunea vantului.

In ceea ce priveste spatiul de acoperis in constructii care dispun de pod locuibil sau o incapere cu plafon inalt, acesta poate fi ventilat din directia streasina – coama. Putem considera suficienta o astfel de ventilatie, doar in situatia in care nu exista zone destinate pentru ferestre de mansarda ori lucarne.

La constructiile de acoperisuri cu ferestre de mansarda ori lucarne, este inadecvata o ventilatie de la streasina spre coama, deoarece suprafata necesita montarea unor solutii adiacente pentru a permite o ventilare normal a structurii acoperisului casei.

O proasta ventilare a acoperisului conduce catre rezultate negative  care se reflecta prin costuri masive de reparatii. Cantitatea de umiditate acumulata in structura acoperisului micsoreaza  eficienta materialului izolant, dar prezinta si un mediu propice dezvoltarii de bacterii, favorizand cresterea mucegaiului. Un alt risc se refera la atacurile insectelor, avand drept consecinte daune severe asupra partilor lemnoase din alcatuirea acoperisului.

Umiditatea se poate datora, pe o parte, condensarii produse de variatiile de temperatura, a ploilor si a aerului umed, venit din interior. Nu este posibila protejarea structurii acoperisului 100 % nici chiar atunci cand se instaleaza o bariera de vapori, intrucat suprapunerile necesita sigilare cu benzi speciale autoadezive, in timp ce jonctiunea cu peretii perimetrali are nevoie de etansare cu masticuri potrivite. In orice caz, o ventilatie corespunzatoare devine reperul  esential, responsabil pentru mentinerea uscata a structurii acoperisului. Noi va recomandam o solutie moderna – folii anticondens Acovent .

In momentul de fata, in constructii, izolarea imbunatatita si impermeabilitatea la aer duc la acumularea de umezeala in planul acoperisului, in cazul in care nu se realizeaza o ventilare continua. Lemnul folosit astazi la multe constructii in Romania este verde, indicand un grad de umiditate foarte ridicat. Umezeala stransa in diferite spatii ale structurii acoperisului produce de-a lungul vremii mucegai, putand duce implicit la deteriorarea tavanului.

Nu doar ca reduce semnificativ eficienta materialului izolant la temperatura potrivita, dar umiditatea creeaza si conditii favorabile dezvoltarii sporilor de mucegai pe partile lemnoase ale  unei constructii.  Drept urmare, scade rezistenta materialului. Totodata, lemnul ud devine o tinta a atacurilor mai multor insecte. In unele spatii umiditatea din aer poate fi mai mare (de exemplu: bai, bucatarii, piscine etc.) deoarece aerul umed care provine din interior patrunde cel mai adesea prin crapaturile din plafon in planul de acoperis. Efectul este condensarea pe suprafetele reci, in ciuda foliilor anticondens montate. Singura solutie este sa recurgeti la folosirea elementor de ventilatii pentru a elimina surplusul de umiditate in completa siguranta.

Fiecare latura a acoperisului, de exemplu portiunea dintre doi capriori, necesita o ventilatie adecvata. Daca zona aflata intre strasina si coama este libera, se creeaza o diferenta de presiune care faciliteaza o buna ventilatie: aerul poluat iese in afara, datorita presiunii vantului provenit din partea coamei.   

Pentru a se permite o ventilare eficace a acoperisului, va recomandam urmatoarele:

  • Este important sa nu impiedicati traversarea libera a curentilor de aer, asigurand accesul in toate zonele pentru a contribui la o circulatie usoara.
  • Structura acoperisului reprezinta mai mult decat spatiul gol aflat intre astereala si invelitoare si ea trebuie ventilata in intregime.
  • Noile folii anticondens va permit sa omiteti stratul de ventilare dintre membrana si termoizolatie.
  • Mai multe spatii mici de aerisire sunt mai potrivite decat spatii de aerisire mari, putine la numar.
  • Apele mari care ating in jur de 10 metri sau mai mult intre streasinele acoperisului si coama impun montarea de ventilatii suplimentare pe aceasta suprafata.
  • Nu va sfatuim sa optati doar pentru ventilarea coamei. Aerisirea la streasina este o conditie imperativa pentru crearea unei presiuni pozitive in planul acoperisului.

In cazul ventilarii zonelor de acoperis care dispun de ferestre de mansarda ori lucarne, se impun solutii individuale care implica ventilatii plasate atat deasupra, cat si dedesubtul spatiului destinat acestor accesorii.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s